Saturday, July 11, 2020

What I eat in a day - cooking with my friend edition

With the beginning of July I finally had this feel of vacation freedom so I decided to spend some time with my friend D., creator of a blog derancholie. We are both huge lovers of vegan kitchen and discovering new tastes, that’s why we spent almost the whole time of our meeting in the kitchen, cooking, baking, drinking coffee and talking.
Wraz z początkiem lipca poczułam wakacyjny powiew wolności, co postanowiłam wykorzystać na spotkanie z moją przyjaciółką D., autorką bloga derancholie. Obie jesteśmy miłośniczkami wegańskiej kuchni i odkrywania nowych smaków, dlatego nasze spotkanie opierało się głównie na gotowaniu i próbowaniu potraw, które przygotowałyśmy.

We started with a cup of coffee and a little chit chat talk about what we would cook that day. For breakfast we made a porridge with a pinch of cinnamon, slices of banana, a teaspoon of speculoos - a delicious gingerbread cookie paste, nuts, chia seeds and coconut chips. This porridge was so delicious and the consistency of it was perfectly smooth!

Zaczęłyśmy od kawy na mleku owsianym, miłego rozpoczęcia naszej kuchennej przygody. Następnie przygotowałyśmy śniadanie – owsiankę z cynamonem, bananem, łyżeczką speculoosa, czyli pasty piernikowej, orzechami, nasionami chia i chipsami kokosowymi. Ta owsianka była niezwykłą mieszanką połączeń smakowych, a jej konsystencja była idealnie kremowa!



Porridge

Ingredients for two portions
1 cup of roasted oats
1 cup of non-diary milk
1 cup of water
pinch of cinnamon
Toppings:
2 tsp of chia seeds
1 banana
2 tsp of speculoos paste
coconut chips and nuts

Mix oats with milk and water in a pot, then cook on medium heat while stirring all the time. Add pinch of cinnamon. Meanwhile chop nuts and cut banana into slices. Cooked porridge put into two bowls, then add the toppings and a little splash of milk to perfectly finish the process of preparation!


Owsianka (dwie porcje)

Składniki:
szklanka płatków owsianych
szklanka mleka roślinnego, u nas owsiane
szklanka wody
szczypta cynamonu
2 łyżeczki nasion chia
1 banan
2 łyżeczki kremu speculoos lub masła orzechowego
chipsy wiórki kokosowe
orzechy laskowe

Płatki owsiane zalać mlekiem i wodą, i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, pod koniec dodać szczyptę cynamonu. W międzyczasie pokroić banana w plasterki i posiekać orzechy. Ugotowaną owsiankę przełożyć do misek, dodać nasiona chia, udekorować bananem, dodać po łyżeczce speculoosa, posypać chipsami kokosowymi i posiekanymi orzechami. Na koniec dodać odrobinę mleka. Smacznego!


This oatmeal was better than we had expected and it gave us a huge amount of energy for the first part of the day! Then, at about 12AM, we had a little snack which consisted of kind of corn chips with hummus. This is one of my favourite quick lunch recipes or snacks! Hummus goes well with almost everything else – fresh veggies, baked veggies, nachos or chips!

Owsianka przeszła nasze najśmielsze oczekiwania i dodała nam energii na pierwszą część dnia.
Między śniadaniem a obiadem miałyśmy małą przekąskę w postaci ziemniaczanych prażynek z hummusem klasycznym i paprykowym. To jeden z moich ulubionych przepisów na szybki i zdrowy lunch, czy właśnie przekąskę. Hummus jest idealny do przegryzania z warzywami czy domowymi nachosami zrobionymi z tortilli.


For dinner we made a kind of buddha bowl which was with fresh and grilled or fried veggies and an amazing peanut butter sauce that gave an Asian flavour to our meal! In our bowl we also had a fake no meat gyros from a polish brand bezmięsny mięsny.
This was so delicious that we felt like in a vegan fancy restaurant!

Na obiad postanowiłyśmy zrobić miskę rozmaitości, w której znalazła się sałatka z ogórkiem, czerwoną cebulką, awokado i pomidorem, a także pieczone bataty i smażona cukinia z pieczarkami i wegańskim gyrosem od bezmięsny mięsny. Całość polałyśmy sosem orzechowym, który zrobiłyśmy na bazie masła orzechowego i sosu sojowego.
To danie było tak smaczne, że zjadłyśmy je rozkoszując się każdym kęsem!



Buddha bowl

Ingredients:
1 sweet potato
½ of zucchini
a bunch of mushrooms
1 avocado
greens, we used a mix of different types of salad
 ½ of cucumber
½ of red onion
1 tomatooptional: vegan gyros or tofu or fried chickpeas
Peanut butter sauce:
½ cup of peanut butter
2 tbsp of soy sauce
2 cloves of garlic
juice from ½ of limon

First chop all the veggies – sweet potato, zucchini, mushrooms – and fry them with vegan gyros or tofu on a grill pan or on a normal one with a little bit of oil. Add water if needed. Then prepare the fresh part of bowl – chop cucumber, onion, tomato, avocado into slices or cubes. Put them in a bowl and add a little bit of juice from lemon.
Mix together the ingredients for your sauce in a jar or a bowl, add water to get the consistency you want. Then take fried ingredients and put them in a bowl. Add sauce on the top. Volià!


Miska rozmaitości

Składniki:
1 batat
½ cukinii
kilka pieczarek
1 awokado
sałata, u nas mix sałat
½ ogórka
½ czerwonej cebulki
1 cały pomidor
opcjonalnie wegański gyros, można zastąpić tofu lub ciecierzycą
Sos orzechowy:
½ szklanki masła orzechowego
sok z ½ limonki lub cytryny
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku

Na początku przygotować warzywa do smażenia – pokroić cukinię, obrać i pokroić batata, a także pieczarki. Smażyć na patelni grillowej lub zwykłej z niewielką ilością tłuszczu, w razie potrzeby dolać trochę wody. Dodać wegański gyros lub tofu do smażących się warzyw. Następnie przygotować świeżą część miski – pokroić ogórka w plasterki, cebulkę w piórka, a pomidora i awokado w kostkę. Wymieszać w misce z sałatą i skropić sokiem z cytryny lub limonki.
Składniki na sos wymieszać w kubku lub słoiku dolewając wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do miski dodać usmażone warzywa, całość polać sosem orzechowym.


This bowls was really delicious and actually we were surprised that we made it with basic ingredients which you can get in a normal grocery store. I really recommend you to try this recipe!

Ta miska rozmaitości była jedną z lepszych, jakie kiedykolwiek jadłam. D. powiedziała dokładnie to samo! Obie czułyśmy się jak w wykwintnej restauracji z wegańskimi potrawami.

For dessert we made a vegan version of cheesecake based on millet. We found a recipe on the internet on a page Smaker. Here you can find the translation of it!

Na deser postanowiłyśmy zrobić wegańską wersję sernika na bazie kaszy jaglanej. Na blogu Smaker znalazłyśmy przepis, według którego przygotowałyśmy jagielnik.

Millet cake – vegan cheesecake

Ingredients for the bottom:
one package of butter biscuits; we used roasted oatmeal
40g of coconut flakes
80g of coconut oil or ½ of butter
Ingredients for millet cake:
2 cups of non-diary milk
2 cans of coconut milk
1 cup of millet
90g of sugar – we used 45g
1 tbsp of potato flour

Blend oats to get a powder, add coconut oil and coconut flakes, blend again. Put in a cake form, press to the bottom and then put the form in the fridge to cool it down. Fry the millet on the pan, then rinse it with boiling water and cook it in milk and coconut water from the can. Cook it for 20 minutes then add the coconut cream from the can, potato flour and sugar, mix it and blend to get the smooth consistency. Put in a cake form and bake it for 80 minutes in 170 degrees of Celsius. After baking, take the cake out from the oven, let it cool down and then put in the fridge for at least 2 hours. Before tasting decorate it with fruits of your choice!

Jagielnik – wegański sernik

Składniki na spód:
opakowanie herbatników ok. 200 g – my użyłyśmy 200g płatków owsianych
40g wiórków kokosowych
80g rozpuszczonego oleju kokosowego lub pół kostki masła
Masa jaglana:
2 szklanki mleka
2 puszki mleka kokosowego (800g), oddzielonego od wody kokosowej z puszki
1 szklanka kaszy jaglanej
90g drobnego cukru – my użyłyśmy 45g
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Płatki owsiane zmielić na pył, dodać olej kokosowy i wiórki, dokładnie zblendować. Następnie przełożyć masę do formy na tartę, dokładnie wyrównać i zostawić ciasto w lodówce do schłodzenia. Kaszę jaglaną uprażyć na patelni, po czym przelać wrzątkiem na sitku i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odstawić kaszę do przestudzenia i następnie dodać oddzieloną śmietankę kokosową, mąkę ziemniaczaną i cukier, po czym wymieszać i zblendować na gładką masę. Jagielnik pieczemy przez 80 minut w 170°C. Po upieczeniu przestudzić ciasto i włożyć do lodówki. 

In our version we used frozen raspberries to decorate the top of the cake and after baking we put it in a freezer for couple minutes and then in a fridge.
It was a really tasty cake!

W naszej wersji dodałyśmy mrożone maliny na wierzch ciasta i po upieczeniu włożyłyśmy je na chwilę do zamrażalnika, a później do lodówki.
Ciasto jest smaczne i naprawdę przypomina sernik!


We spent and amazing day together, getting inspired and tasting new things. I hope you found it inspirational too! Let me know if you’re gonna try one of those recipes! I’m waiting for your photos and feedback.

Spędziłyśmy razem cudowny dzień wspólnie gotując i próbując nowych rzeczy.
Mam nadzieję, że te przepisy będą dla Was inspiracją do eksperymentowania w kuchni!


with love
Basia

Post a Comment

© Primineers. Design by FCD.