The beginning of October is a beginning of the true autumn – leaves start to change the color, I start to wear sweaters and comfy scarfs more often and for the Friday evening I prefer to stay at home with warm tea and a good movie.
As it’s already the end of the first whole week of October I decided to share with you guys my favorite recipes for autumn drinks tat will warm you up when it’s cold outside!Początek października to dla mnie początek prawdziwej jesieni – liście na drzewach zaczynają zmieniać kolor, ja coraz częściej zakładam swetry i grube szale, a w piątkowy wieczór zazwyczaj wybieram kocyk, dobry film i kubek aromatycznej, rozgrzewającej herbaty.
Jako że mija właśnie pierwszy tydzień października, postanowiłam podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami na jesienne napoje, które rozgrzeją w chłodne dni!
I. Coffee with cardamon and cinnamon.
As I’m a huge coffee lover, I like to change the way I prepare it for every changing season – in summer I make it with ice to cool me down, in autumn I prepare it with some spices that fill me with this amazing feeling of warming up. In my version I use cinnamon and cardamon. They can be added either to a cup with already prepared coffee or to a coffee machine or to a French press so those spices can be nicely mixed with coffee. You don’t need to add a lot of them, little pinch can already give a lot of flavours!This kind of homemade cinnamon coffee with some steamed milk can make you smile in the morning.
1. Kawa z kardamonem i cynamonem.
Będąc prawdziwym smakoszem kawy, uwielbiam dostosowywać ją do każdej z pór roku – latem robię ją z lodem na ochłodę, a jesienią z przyprawami, które wypełnią od środka przyjemnym ciepłem. W mojej wersji jest to cynamon i kardamon – obie te przyprawy mają właściwości rozgrzewające. Można je dodać bezpośrednio do kubka z już przygotowaną kawą, albo wcześniej do kawiarki na sitko, lub do french pressu wraz z sypaną kawą. Wystarczy dosłownie szczypta, by móc poczuć smak tych przypraw.Taka domowa cynamonowo-kardamonowa kawka ze spienionym mlekiem czy napojem roślinnym potrafi umilić każdy jesienny poranek.
II. Tea with honey, orange and cloves.
The second thing I love to drink in autumn is a smell of cloves, especially with added orange flavour. The base of this tea is a dark tea – I’m using the one I still have from last Christmas which is called The first star. It’s already really tasty but I add some other flavours to make it even better and more delicious!I cut orange into slices, I add cloves (it looks pretty nice tho!) and I put it in a mug with already prepared tea. After about five minutes I add a half of a teaspoon to my tea. Perfect partner for movie evenings under the cover!
2. Herbata z miodem, pomarańczą i goździkami.
Druga rzecz, którą uwielbiam jesienią, to zapach goździków, zwłaszcza w połączeniu z pomarańczą. Bazą tej herbaty jest jakakolwiek czarna herbata sypana lub w torebce. Ja mam, jeszcze z zeszłego roku, sypaną herbatę o wdzięcznej nazwie „Pierwsza gwiazdka”, która sama w sobie jest już aromatyczna, ale lubię dorzucić do niej kilka prostych składników, które podbiją korzenny i słodki smak napoju.Pomarańczę pokrojoną w plasterki nadziewam goździkami i dorzucam do świeżo zaparzonej herbaty, a po odczekaniu kilku minut dodaję pół łyżeczki miodu. Idealna na długie jesienne wieczory jako towarzyszka seansów filmowych.
III. Ginger infusion with lemon.
Or maybe flavoury hot water, a nectar for our health! I love the spiciness of ginger, that’s why I add a lot of it and I cut it really fine. For some people it can be too spicy so I recommend you to try it with different quantities of ginger. I add water to finely chopped ginger and then I let it rest for five minutes before adding juice of lemon. Sometimes I add also a little bit of honey so it’s more sweet.I love to drink it in the morning! I helps to wake my body and my mind up. Or after coming back home from the cold outside, then it helps me to warm up my body from the inside.
3. Napar imbirowy z cytryną.
Nazwałabym go ciepłą wodą smakową, prawdziwym nektarem na odporność. Uwielbiam ostrość imbiru, dlatego zazwyczaj dodaję go dużo i siekam drobno, by cały jego sok przeszedł do naparu. Dla niektórych może być zbyt ostry w smaku, więc tutaj polecam popróbować z różną ilością imbiru w kubku. Imbir zalewam wrzątkiem i odstawiam na mniej więcej pięć minut, by porządnie się zaparzył. Potem dodaję sok z cytryny i czasem też trochę miodu dla osłody.Uwielbiam pić ten napar rano, kiedy wstanę – pomaga obudzić ciało i umysł. Albo też zaraz po przyjściu do domu z dworu, wtedy idealnie rozgrzewa od wewnątrz!
I can drink those drinks every single day, they keep me warm from the inside and also they taste so good!
I hope you liked this blogpost and you feel inspired to try one or maybe all of those recipes. Let me know in the comment what you drink in autumn – a pumpkin spice latte, gingerbread hot chocolate or maybe another type of infusion? I’m waiting for your comments down below.
Te trzy napoje potrafię pić każdego jesiennego dnia na zmianę, by utrzymać to przyjemne ciepło, które mi dają i rozkoszować się korzennymi smakami.
Mam nadzieję, że ten post będzie dla Was jesienną inspiracją domowych, rozgrzewających napojów! Dajcie znać w komentarzu, jakie są Wasze ulubione jesienne przepisy na kawy, herbaty, czekolady czy napary! Jestem bardzo ciekawa, jak wygląda to u Was.
with love
Basia
Post a Comment