Saturday, November 7, 2020

Autumn vibes in the kitchen - breakfasts & cakes ideas!


Every season isn’t only about the changes in nature but also in my kitchen. Autumn is really magical and full of a lot of wonderful flavours which can warm up or create a very cozy ambience in the house, especially when you bake something. That’s why in today’s blogpost I decided to share with you some of my favorite recipes for breakfasts and cakes, so this blogpost is going to be quite sweet!

Każda pora roku charakteryzuje się dla mnie nie tylko tym, co widzę za oknem, ale i tym, co gotuję w kuchni. Magia jesieni polega na tym, że wypełnia ją mnóstwo rozgrzewających zapachów i aromatycznych przypraw, które dodaję, gdzie tylko się da. W dzisiejszym poście postanowiłam podzielić się z Wami moimi ulubionymi jesiennymi przepisami na śniadania oraz ciasta, więc dzisiejszy repertuar kulinarny będzie bardzo słodki! 

I. Oatmeal with caramelized plums and apples.

Ingredients:
- 2-3 tbsp of oats
- 1 tsp of chia seeds
- ½ of a cup of milk, I used oat milk!
- ½ of an apple or just a small one
- 1 small plum
- 1 tsp of peanut butter
- a pinch of spices: cinnamon, cardamon, ginger powder or simple some gingerbread spice
- toppings: pumpkin seeds, almond flakes, coconut flakes

First I put oats and chia seeds in a little pot, add oat milk and simmer gently until the consistency is quite smooth. Then I cut an apple and a plum into little cubes and put them on a warm pan with a little bit of hot water. I fry them until they are nicely roasted. You can also add a little bit of honey on the pan so those fruits are more caramelized! Then I add spices to cooked oats. I put everything into a bowl and decorate my oatmeal with toppings and peanut butter. Cheers!

1. Owsianka z karmelizowanymi śliwkami i jabłkami.

Składniki:
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka nasion chia
- ½ szklanki mleka, u mnie napój owsiany
- ½ jabłka lub jedno małe jabłko
- 1 mała śliwka 
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- przyprawy: szczypta kardamonu, cynamonu, mielonego imbiru i ewentualnie przyprawa do piernika
- do posypania: pestki dni, płatki migdałów, wiórki kokosowe 

Płatki i nasiona chia wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem, gotujemy aż płatki nie zmiękną. W międzyczasie kroimy jabłko i śliwkę w kostkę lub plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość wody, a następnie wsypujemy owoce i prażymy aż do momentu, kiedy będą lekko przypieczone. Można również dodać miodu, który jeszcze bardziej skarmelizuje owoce! Do zagotowanych płatków dodajemy przyprawy, następnie przekładamy do miseczki i dekorujemy masłem orzechowym, pestkami dyni, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Na zdrowie! 

II. Carrot cake oatmeal

Ingredients:
- 2-3 tbsp of oats
- 1 tsp of chia seeds
- ½ of a cup of milk, oat milk in my case
- 1 carrot
- 1 tsp of peanut butter
- a pinch of spices: cinnamon, cardamon, ginger powder and gloves powder
- toppings: pumpkin seeds, almond flakes, coconut flakes

First I peel the carrot and grate it (or blend it! If you have a quite strong blender). As it was in the previous recipe I put oats and chia seeds in a little pot, add grated carrot and oat milk and simmer gently until the consistency is quite smooth. Then I add spices to cooked oats. You can also add a teaspoon of honey so it’s sweeter! I put everything into a bowl and decorate my carrot cake oatmeal with toppings and peanut butter. I also add some chocolate drops on top. Enjoy!

2. Owsianka à la ciasto marchewkowe

Składniki:
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka nasion chia
- ½ szklanki mleka, u mnie napój owsiany
- 1 średniej wielkości marchewka 
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- przyprawy: szczypta kardamonu, cynamonu, imbiru mielonego i zmielone goździki
- do posypania: pestki dni, płatki migdałów, wiórki kokosowe 

Na początku obieramy marchewkę i ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub miksujemy w blenderze (u mnie udało się zblendować na drobne kawałki!). Następnie startą marchewkę, płatki i nasiona chia wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem, gotujemy aż do momentu uzyskania gęstej masy. Do zagotowanych płatków dodajemy przyprawy, następnie przekładamy do miseczki. Można dodać pół łyżeczki miodu, żeby owsianka była bardziej słodka. Całość dekorujemy masłem orzechowym, wiórkami kokosowymi i płatkami z migdałów. Ja dorzuciłam jeszcze czekoladowe kropelki na sam wierzch. Smacznego! 

As always I would like to say that you can add whatever you want or have in your kitchen. Let those recipes be an inspiration for you guys so you can explore new autumnal flavours and create your own version of those oatmeals :)

Jak zawsze przypominam, że ilości, które podaję w przepisach są wystarczające dla mnie, ale możecie je zmieniać według Waszego uznania! Tak samo składniki – niech te owsiankowe przepisy będą inspiracją do stworzenia własnych wersji pysznych śniadań. :)

III. Apple tart.

Ingredients:
- 2 cups of flour
- ½ cup of sugar or any other sweetener you want
- ½ cup of milk
- 1/3 cup of oil
- pinch of salt
And also:
- 3 apples
- 1 tsp of cinnamon
- 1 tsp of gloves powder
- ½ tbsp of honey

I put all the ingredients in a large bowl and mix it with a spoon and then with my hands. Next I cover it with a kitchen towel and let it rest for a couple minutes. Meanwhile I chop apples and put them on a preheated pan with a little bit of hot water. When apples start to be fried I add honey and spices and mix it all together until the whole water evaporates. I grease the cake pan with oil then I take ¾ of dough and pour it in the cake pan. Next I put it in the oven preheated to 180 degrees for about 10 minutes. After this time I take out the cake, put fried apples on it and decorate the top with the rest of dough. Next I put it once again in the oven and bake it for another 10 minutes until the dough is nicely brown. It tastes really good with ice creams or vanilla cream!

3. Tarta z jabłkami na kruchym cieście.

Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru lub innego słodzika
- ½ szklanki mleka 
- 1/3 szklanki oleju
- szczypta soli 
Do tego:
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- ½ łyżki miodu 

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy najpierw łyżką, a potem wyrabiamy ręką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Przykrywamy ściereczką i odkładamy. Jabłka myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną wody. Gdy jabłka zaczną się prażyć dodajemy miód i przyprawy, i mieszamy aż cała woda wyparuje. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem. Bierzemy ¾ ciasta i wykładamy nim formę dokładnie przyklejając do ścianek tak, żeby stworzyć brzegi. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C na około 10 minut tak, żeby podpiec spód. Po tym czasie wykładamy ciasto, przekładamy jabłka na podpieczony spód i resztą ciasta zdobimy wierzch tarty. Wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut, aż do zarumienienia ciasta na wierzchu tarty. Najlepiej smakuje gorące z lodami lub kremem waniliowym! 


IV. Pumpkin cake via Jadłonomia, a polish cooker!

Ingredients:
- 2 cups of flour
- 1 cup of pumpkin puree
- 1/3 cup of sugar
- ½ cup of oil
- 1/3 of plant based milk
- 2 tbsp of apple vinegar
- 1 tsp of baking soda
- ¼ tsp of baking powder
- ½ tsp of cinnamon
- ¼ tsp of ginger
- a pinch of salt

First I preheat the oven to 180 degrees. Next I put all the dry ingredients into a bowl and mix it all together. Then I blend the rest, so pumpkin puree, milk, oil and apple vinegar, and mix it with dry ingredients until the consistency is smooth. You can also add some chocolate chips or dried cranberries or walnuts! They go really well with the pumpkin flavor. Then I pour the dough in a cake pan greased with oil and finally put it in oven. I bake it for about 40-50 minutes. I really recommend you eat it with coconut cream, it goes so well together!

4. Ciasto dyniowe via Jadłonomia

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka purée z dyni
- ⅓ szklanki cukru trzcinowego
-½ szklanki oleju roślinnego
- ⅓ szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sody
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki imbiru
- szczypta soli 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Do dużej miski wsypujemy suche składniki i mieszamy. Z kolei mokre składniki blendujemy na gładką masę (nada się tutaj zarówno blender kielichowy, jak i blender ręczny). Łączymy mokre i suche składniki, i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Można wzbogacić ciasto jakimiś dodatkami – orzechami włoskimi, kawałkami czekolady, suszoną żurawiną czy płatami migdałów! Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 40-50 minut lub do suchego patyczka. Polecam spróbować z kremem kokosowym, cudownie się komponuje! 

I hope those recipes inspired you to invite autumn into your kitchen. Let me know in the comments below what’s your favorite one! I would love to see your version of those oatmeals and cakes!

Mam nadzieję, że te przepisy zainspirowały Was do zaproszenia jesieni do kuchni! Dajcie znać, który przepis najbardziej Wam się podoba. Chętnie zobaczę Wasze wersje tych owsianek i ciast!

with love
Basia

Post a Comment

© Primineers. Design by FCD.