I think that everyone knows that one of my biggest passions is baking – I love baking muffins, tarts, different cakes and cookies, it makes me feel so so happy, especially when I can sit with a freshly baked piece of cake (!) and taste it. Experimenting in the kitchen is kind of my work-related bias as I am studying chemical technology which prepares me for working in a laboratory. Tasting and mixing different ingredients and ratios are bread&butter for me. But in my new flat I don’t have an oven… and here is the main question I am going to answer today – how to deal with having no oven in the kitchen?
Chyba wszyscy już doskonale wiedzą, że jedną z moich pasji jest pieczenie – uwielbiam piec ciasta, babeczki, tarty i inne słodkości, i sprawia mi to ogromną frajdę, zwłaszcza kiedy siadam na kanapie ze świeżym wypiekiem i rozkoszuję się jego smakiem. Eksperymentowanie w kuchni to moje zboczenie zawodowe, jako że moje studia po części przygotowują mnie do pracy w laboratorium. Badanie, co wyjdzie, gdy zmieszam różne składniki w danych proporcjach albo zastosuję jakiś zamiennik, to dla mnie chleb powszedni. Ale w nowym mieszkaniu nie mam piekarnika… I tu pojawia się zasadnicze pytanie – jak sobie bez niego poradzić?
First of all, I have to admit that on Erasmus I didn’t have an oven neither so during my journey in France I already started some researches on no baking recipes. When I started to look for them, I drowned in the ocean of videos on YT with lots of ideas for no baking cakes, cookies, desserts… Well, today I can say that I already did a vegan cashew cheesecake and an oreo cheesecake, a banoffee, bunch of different sweet tarts – starting with a lemon curd tart and ending with a chocolate tart. Some of them you could see on my Instagram but have never shared the recipes before, so today I prepared kind of a guide on how to deal with having no oven in the house!
Od razu powiem, że na Erasmusie też nie miałam piekarnika w domu, więc już wtedy szukałam przepisów i sposobów na ciasta bez pieczenia. Kiedy rozpoczęłam poszukiwania, utonęłam w filmikach na YT z różnymi sposobami na desery, których nie trzeba piec. Nieskromnie się pochwalę, że mam na koncie wegański sernik z nerkowców i z oreo, banoffee i najróżniejsze tarty – od czekoladowej, po cytrynową. Kilka tych cudów mogliście zobaczyć u mnie na Instagramie, ale nigdy nie podzieliłam się z Wami przepisami, dlatego dzisiaj przygotowałam kilka sposobów na słodkości bez pieczenia!
~ CAKES ~
The base for the no-baking cake is dried fruits with oats blended together, it gives a thick consistency that after freezing becomes harder so it can be the base for the tarts. You can also add some nuts like almonds, walnuts, cashews, peanuts, or seeds like chia seeds, sunflower seeds, pumpkin seeds… whatever comes to your mind and goes well with the rest! The most important thing here is the consistency of this “dough” – it has to be sticky but not too much, and thick, so go experiment with the ratios of the ingredients.
This tip with dried fruits&oats can be also used to prepare energy bowls – kind of truffles made with dates and tossed with coconut flakes or cocoa powder. A very fast dessert for one bite! And if you put a hazelnut inside, you can get a homemade Ferrero Rocher.
- CIASTA -
Bazą do ciast bez pieczenia są u mnie suszone owoce i płatki owsiane – miksując razem daktyle z płatkami można uzyskać klejącą się masę, która po schłodzeniu staje się twardsza, więc idealnie nadaje się na spód tarty. Można ją wzbogacić orzechami, nasionami słonecznika, czekoladą, masłem orzechowym… cokolwiek przyjdzie Wam do głowy i będzie pasowało smakiem. Ważne jest to, żeby konsystencja nie była ani za rzadka, ani zbyt klejąca, więc trzeba poeksperymentować z proporcjami poszczególnych składników.
Ten patent jest też dobry do stworzenia kulek mocy – trufli daktylowych obtoczonych wiórkami kokosowymi albo kakao. Szybki deser na jeden chaps! A jeśli do środka włożycie orzech laskowy w czekoladzie, to zrobicie domowe à la Ferrero Rocher.
~ COOKIES ~
One of my new discoveries in the kitchen was the mixture made with melted chocolate and peanut butter, and it’s not about the taste (but omg, this tastes really really good!) but the consistency. This amazing mix gives in result a thick “dough” which goes thicker and thicker after some time, so it’s a good base for the cookies (and also a cream for a tart!). You only need to mix it with something sweet, some oats or flour, blended nuts or seeds, form small pancake’s and that’s it! Feel free to change and try new ingredients and different ratios, check out what works the best for you!
- CIASTECZKA -
Jednym z moich odkryć podczas przygody bez pieczenia była masa czekoladowa z masłem orzechowym – i nie chodzi tu o smak (choć faktycznie jest to wyśmienita kombinacja smakowa) a o konsystencję. Połączenie roztopionej czekolady z masłem orzechowym daje w rezultacie gęstą masę, która po czasie tężeje, wiec idealnie nadaje się jako baza do ciasteczek – wystarczy dodać coś słodkiego, jakieś płatki owsiane lub zmielone nasiona i orzechy, uformować małe placuszki, i gotowe. Zarówno rodzaj składników, jak i formę ciastek można dowolnie zmieniać. Polecam eksperymentować i zobaczyć, co się Wam sprawdzi najlepiej!
~ DESSERTS ~
There are a lot of no-baking desserts! Obviously, you can always grab some ice cream but if you want something more sophisticated then I highly recommend you to try a chia pudding or a tapioca pudding with mango pulp. Another idea is a yogurt cream with hot raspberries, chocolate chips, and fried almond flakes. Or fried apples with nuts and chocolate! You see, I have many ideas in my head per second, haha!
- DESERY -
Istnieje całkiem sporo deserów, które nie wymagają pieczenia. Wiadomo, można zjeść lody, ale jeśli szukacie czegoś innego, to polecam zrobić pudding chia albo pudding z tapioki, który w połączeniu z pulpą mango staje się niesamowitym przysmakiem. Równie pyszny jest krem na bazie jogurtu i do tego gorące maliny, pokruszona czekolada i uprażone płatki migdałowe. Albo uprażone jabłka z orzechami i czekoladą! Możliwości jest nieskończenie wiele.
~ OVEN SUBSTITUTE ~
The truth is that even if you don’t have an oven you can still bake something, for example in a microwave. I think that every one of you has already heard about mug cakes which is one of my favorite desserts that I always wanted to try out and now I can finally make it! This is one of the fastest desserts (okay, you can always grab a chocolate bar) you can make in just less than 5 minutes. So if you have a microwave then try this out. Another oven substitute is a pan. Yes, a pan, you can use it to make some pancakes or creps that can also be a dessert!
- ZAMIENNIK PIEKARNIKA -
Prawda jest taka, że nawet nie mając piekarnika, jesteśmy w stanie coś upiec, na przykład w mikrofali. Chyba każdy słyszał o babeczkach z kubka – mug cake to jeden z moich ulubionych bezpiekarnikowych hitów, które zawsze chciałam wypróbować i teraz mam ku temu okazję! To jeden z najszybszych deserów (oprócz kostki czekolady) i można zrobić go w 5 minut, więc jeśli macie mikrofalę, to polecam Wam wypróbować ten patent. Innym zamiennikiem piekarnika jest patelnia. Można na niej zrobić pyszne pankejki albo naleśniki, które też mogą stać się deserem.
When I was writing this post I shocked myself by the number of ideas that were coming to my head. Actually, I started thinking about writing a foodbook… should I start to write down all of my crazy adventures in the kitchen?
I’m also sharing with you some delicious and sweet links! And I’m very curious how you deal with having no oven at home? I’m waiting for tour comments with ideas, ready to give them a try!
Pisząc tego posta, sama siebie zaskoczyłam ilością pomysłów, które przychodziły mi do głowy. Aż zaczęłam się zastanawiać nad własnym foodbookiem… może powinnam się zabrać za spisywanie wszystkich moich kuchennych wariacji?
Poniżej zostawiam Wam kilka linków pełnych słodkich inspiracji! Jestem ciekawa, jaki jest Wasz patent na brak piekarnika w domu? Koniecznie podzielcie się swoimi sposobami! Czekam na nie z niecierpliwością, zwarta i gotowa, żeby przetestować Wasze pomysły.
~ delicious inspiration ~
with love
Basia
Post a Comment