Saturday, April 11, 2020

Delicious morning - 4 ways!



Morning, the sound of alarm waking us up, a beginning of a new day – for some people it’s a very difficult moment of making a decision whether to hit snooze or not, and for some others it’s the first step of their morning routine.
If it comes to me, I belong to the second group – morning is actually one of my favourite parts of a day, with some rituals and habits that help me start it in a good way.

Poranek, dźwięk budzika, początek nowego dnia – dla jednych to trudny moment podjęcia decyzji, czy wstać, czy może jeszcze poleżeć w łóżku, dla drugich to pierwszy etap porannej rutyny.
Zdecydowanie należę do drugiej grupy osób – poranek to jeden z moich ulubionych momentów w ciągu dnia, związany z wypracowanymi nawykami i rytuałami, dzięki którym mogę dobrze rozpocząć dzień
.

One of the parts of my morning routine is delicious, nutritious, colourful breakfast, which gives me a lot of energy for the first part of a day.
I’m a huge lover of oatmeal made in various ways – with cinnamon and apples a’la apple pie, with chocolate, banana and peanut butter or purple one with blueberries and fresh strawberries. Oatmeal is a very good idea if you don’t have much time in the morning, it’s easy to make and also really simple!
When I have a lazy morning and don’t need to hurry, I really like to celebrate my morning with something more special than just bowl of cereals with milk. Chocolate pancakes or peanut butter toasts can make you feel like having a breakfast in a very fancy restaurant!

Jednym z elementów mojej porannej rutyny jest smaczne, pożywne, kolorowe śniadanie, które doda mi energii na pierwszą część dnia.
Jestem fanką owsianek w najróżniejszych wersjach – od cynamonowo-jabłkowej przypominającej w smaku szarlotkę, przez czekoladowo-orzechową z bananem, aż po fioletową z jagodami i truskawkami. Ten pomysł na śniadanie jest prosty i szybki, idealny dla tych, którzy spieszą się do wykonywania codziennych zadań.
Kiedy mam trochę więcej czasu i mogę sobie pozwolić na dłuższe celebrowanie poranka, decyduję się na bardziej wykwintne śniadanie – czekoladowe pankejki czy tosty z masłem orzechowym i bananem są idealnym sposobem na pyszne rozpoczęcie dnia.



During the last two weeks I was trying different recipes for breakfast and today I would like to share with you four of my favourites. All recipes are vegan but you can also prepare them iwith eggs or normal milk. And remember that you can use whatever you have in your fridge! Those recipes should be just an inspiration for you. 

Przez ostatnie dwa tygodnie wypróbowywałam wiele przepisów na dobre śniadania i dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami moimi czterema faworytami. Wszystkie te śniadania są wegańskie, ale można je też przygotować w wersji niewegańskiej, używając jajek czy zwykłego mleka, oraz dowolnie wykorzystując owoce i inne produkty, które aktualnie są w szafce czy lodówce.


I. Chocolate oatmeal with banana and peanut butter
Ingredients:
- 2 tbsp of roasted oatmeal
- ½ tbsp of chia seeds
- ½ tbsp od sunflower seeds
- tsp of poppy seeds
- tsp of coconut flakes
- ½ of banana or one small banana
- ½ cup of vegan milk (I used oat milk)
- tbsp of cocoa powder
- piece of dark chocolate
- handful of dried cranberries


The day before, I add a little bit of boiling water to oats mix it with chia, poppy and sunflower seeds so the water covers the oats. The next day I put the mixture in a pot, add milk and heat it up until it starts to boil. Before switching off the heat I add cocoa powder and mix it up again. Then I put my oatmeal into a bowl and I decorate it with chopped banana, peanut butter, chopped dark chocolate, coconut flakes and dried cranberries.

1. Czekoladowa owsianka z bananem i masłem orzechowym
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- ½ łyżki nasion chia
- ½ łyżki nasion słonecznika
- łyżeczka maku
- łyżka wiórków kokosowych
- ½ banana lub 1 mały banan
- ½ szklanki napoju roślinnego (u mnie owsiany)
- łyżka kakao
- płaska łyżka masła orzechowego
- kostka gorzkiej czekolady
- garść suszonej żurawiny

Dzień wcześniej zalewam wrzątkiem płatki owsiane wymieszane z nasionami chia, makiem i słonecznikiem tak, żeby woda wszystko przykryła. Następnego dnia przekładam płatki do garnuszka, dodaję napój owsiany i podgrzewam do momentu zagotowania mleka. Pod koniec dodaję łyżkę kakao. Następnie przekładam owsiankę do miski, dekoruję bananem pokrojonym w plasterki, masłem orzechowym, posiekaną czekoladą, kokosem i suszoną żurawiną.




II. Muesli with yogurt – oatmeal in a different way.
Ingredients:
- 2 tbsp of roasted oatmeal
- ½ tbsp of chia seeds
- ½ tbsp od sunflower seeds
- tsp of poppy seeds
- tsp of coconut flakes
- ½ chopped apple
- flat tbsp of peanut butter or a handful of nuts
- one coconut yogurt
- piece of dark chocolate
- handful of dried cranberries


Firstly I make granola – I put oats, sunflower seeds, nuts and coconut flakes on a heated pan and fry it until this mixture gets a light brown colour. At the end of this process I add chopped apple and mix it up with oats, seeds and flakes. Then I put everything in a bowl, add cocoa powder, chia seeds and poppy seeds and mix all the ingredients together. Next I add yogurt and decorate it with dried cranberries, chocolate and peanut butter if I didn’t use nuts before. In this recipe you can also use strawberries or raspberries. I really like this breakfast especially in the summer when I want to start my day with something fresh!

2. Granola z jogurtem – płatki owsiane w innym wydaniu.
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- ½ łyżki nasion chia
- ½ łyżki nasion słonecznika
- łyżeczka maku
- łyżka wiórków kokosowych
- ½ jabłka pokrojonego w kostkę
- jogurt kokosowy
- płaska łyżka masła orzechowego lub garść dowolnych, posiekanych orzechów
- kostka gorzkiej czekolady
- garść suszonej żurawiny

Granolę przygotowuję na patelni – na rozgrzaną patelnię wsypuję płatki, nasiona słonecznika, posiekane orzechy i wiórki kokosowe, prażę wszystko do uzyskania brązowego koloru płatków. Pod koniec prażenia dorzucam jabłko. Mieszankę przesypuję do miski, dodaję kakao, mak i nasiona chia, mieszam wszystkie składniki. Dodaję jogurt, dekoruję żurawiną, posiekaną gorzką czekoladą i masłem orzechowym, jeśli nie użyłam orzechów wcześniej. Świetnie sprawdzą się tutaj świeże maliny czy truskawki. Ta opcja jest idealna zwłaszcza latem, kiedy mam ochotę na coś świeżego!



III. Vegan pancakes with strawberries.
Ingredients:
- 1 banana
- 1 cup of vegan milk
- ½ tbsp of flax-seed
- ½ tbsp of chia seeds
- 1 cup of flour
- 1 tsp of baking powder
- 1 tbsp of cocoa powder
- 1 flat tbsp of peanut butter
- ½ tbsp of honey (optional)
- 1 tbsp of coconut flakes
- 3 strawberries


First things first I put flax-seed, chia seeds and ½ tbsp of coconut flakes in a blender and blend it up so it becomes a powder, then I put it in a bowl. Next, I blend banana with vegan milk, peanut butter and honey until I get a nice consistency of a smoothie. I add it to dried ingredients as well as flour, baking powder and coconut powder. Then I mix it up and put on aside so it can rest a little bit and become more dense. Meanwhile I heat up a pan on a high heat and then I reduce the temperature to medium heat. I fry pancakes on both sides. Then I put them on a plate and decorate with coconut flakes and chopped strawberries.

3. Wegańskie pankejki z truskawkami.
Składniki:
- 1 banan
- szklanka napoju roślinnego (u mnie owsianego)
- ½ łyżki siemienia lnianego
- ½ łyżki nasion chia
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
płaska łyżka masła orzechowego
- ½ łyżki miodu (opcjonalnie)
- łyżka wiórków kokosowych
- 3 truskawki

Siemię lniane, chię i pół łyżki wiórków kokosowych mielę na proszek w blenderze, następnie przesypuję do miski. Banana, mleko, masło orzechowe i miód blenduję na gładko, aż do uzyskania konsystencji smoothie. Tak przygotowane mokre składniki dodaję do suchych, dodaję mąkę, proszek do pieczenia i kakao, i mieszam aż wszystko się połączy. Ciasto odkładam na bok, żeby zgęstniało – siemię lniane i nasiona chia mają tę właściwość, że zagęszczają ciasto, więc są idealnym zamiennikiem jajka. Rozgrzewam olej na patelni i smażę małe pankejki z jednej i drugiej strony. Gotowe pankejki dekoruję truskawkami pokrojonymi w plasterki i resztą wiórków kokosowych.



IV. Toasts with peanut butter and banana.
Ingredients:
- 2 big slices of bread or 4 small ones
- 1 tbsp of peanut butter
- ½ of banana or one small banana
- chopped piece of dark chocolate
- 1,5 tsp of coconut flakes


I spread peanut butter on one big slice of bread or two small ones, I chop banana into slices and put it on a bread, then add chocolate and coconut flakes. Next I put the other slice of bread to make sandwiches and I squeeze them a little bit so none of the ingredients will drop down. I fry them on a medium heat on both sides until it gets a nice brown colour. Then I put them on a plate and cut on a half.

4. Tosty z masłem orzechowym i bananem.
Składniki:
- 2 duże kromki chleba lub 4 mniejsze
- łyżka masła orzechowego
- ½ banana lub 1 mały banan
- posiekana kostka gorzkiej czekoaldy
- 1,5 łyżeczki wiórków kokosowych

Jedną dużą kromkę chleba lub dwie mniejsze smaruję masłem orzechowym, banana kroję cienko w plasterki i układam na posmarowanej kromce, posypuję czekoladą i wiórkami kokosowymi. Następnie przykrywam drugą kromką chleba, delikatnie dociskam. Tak przygotowane kanapki podpiekam na patelni z dwóch stron, aż chleb się zarumieni. Tosty przekładam na talerz i przekrawam na pół.


All the measurements of ingredients can be changed if needed! If you make more than you can eat, share it with your family or leave it for a dessert or a sweet snack!
I checked all of those recipes and I can tell you that they are very delicious!

Proporcje użyte w każdym z przepisów można dowolnie zmieniać, a jeśli wyjdzie Wam znacznie więcej niż jesteście w stanie zjeść to podzielcie się z domownikami albo wykorzystajcie jako mały deser lub przekąskę w późniejszej części dnia!
Sprawdziłam wszystkie przepisy i mogę zapewnić, że są przepyszne!


Bon appétit!

with love
Basia

4 comments

  1. Ja też zdecydowanie zaliczam się do tej drugiej grupy, a przepisy wyglądają obłędnie 🤍 Spokojnych Świąt Kochana! 🐰

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję! Również życzę cudownych i pięknych Świąt! ;)
      I koniecznie daj znać jak wypróbujesz któryś z przepisów!

      Delete
  2. Przepisy wyglądają świetnie �� no i są wegańskie, a te pankejki mają moje serce ❤️
    Zdrowych i spokojnych Świąt Basiu! ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jejku, bardzo się cieszę!
      Dziękuję i nawzajem, zdrowych i pięknych Świąt! :)

      Delete

© Primineers. Design by FCD.