Saturday, May 16, 2020

Colourful lunches - 4 ways!



While studying a lot and having a full day with long to do lists I needed some quick and nutritious recipes for lunches which would bring me some energy, vitamins and all the stuff that my body needs.
During this week I have tried a bunch of different recipes and in today’s post I am going to show you some ideas for a quick warm/cold lunch!

Będąc w czasie intensywnej nauki i mając dzień zapełniony od rana do wieczora planami na powtórki potrzebowałam prostych przepisów na lunche, które dodadzą mi energii, będą pełne potrzebnych składników, a równocześnie będą w miarę szybkie w przygotowaniu.
Przez ostatni tydzień wypróbowałam kilka różnych przepisów i w dzisiejszym poście znajdziecie kilka pomysłów na kolorowe lunche w wersjach na ciepło i na zimo!


 

I. Salad with fried sweet potatoes and tofu.
Ingredients:
- greens, for example spinach or arugula
- veggies: tomatoes, cucumber, radish or pepper
- one small sweet potato, sliced thinly
- 1/3 of smoked or natural tofu
- 2 tbsp of oil or olive


On preheated pan with 1 tbsp of oil put sweet potatoes. Then smash tofu with a fork and add it to the potatoes with a little bit of soy sauce, garlic powder, pepper and a gyros spice. Fry all the ingredients for about 5 minutes and stir from time to time.
In the meantime chop your spinach and all the veggies – tomatoes, cucumber, radish and pepper. Put them in a bowl, mix together and add a little bit of lemon juice, pinch of salt and the rest of oil.
Then add fried sweet potatoes and tofu from the pan but make sure you check if the potatoes are already fried enough!
Decorate your bowl with a little bit of parsley or basil! 

1. Sałatka ze smażonym batatem i tofu.
Składniki:
- zielsko, u mnie szpinak, świetnie się sprawdzi rukola lub zwyczajna sałata,
- warzywne dodatki: pomidory, ogórek, rzodkiewka, papryka,
- jeden mały batat obrany i pokrojony w plasterki, im cieńsze tym szybciej się usmaży,
- 1/3 kostki tofu naturalnego bądź wędzonego,
- 2 łyżki oleju

Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucam pokrojone bataty. Następnie rozgniatam widelcem tofu i dorzucam do smażących się batatów. Skrapiam sosem sojowym, dodaję czosnek granulowany, pieprz i przyprawę do gryosa. Całość smażę około 5 min, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie umyty szpinak siekam na drobniejsze kawałki, pomidory, rzodkiewki, ogórek i paprykę kroję w kostkę, wszystkie składniki mieszam w misce, dodaję sok z cytryny, szczyptę soli i łyżkę oleju.
Następnie do tak przygotowanej świeżej części sałatki przekładam usmażone bataty z tofu. Przed dodaniem polecam sprawdzić bataty widelcem, czy są już dostatecznie miękkie.
Całość można udekorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.


 

II. Fancy sandwiches.
Ingredients:
- 3 small slices of bread or 1 big
- tomato
- cucumber
- radish
- beetroot
- tofu
- couple leaves of spinach or any other greens
- hummus or any other paste


First, heat up a pan with a little bit of oil and grill slices of bread and chopped tofu. In the meantime, slice the veggies: tomato, cucumber, radish, beetroot – When the bread is ready, spread some hummus or another paste on it, add spinach and veggies and enjoy!
Sandwiches are a simple idea for lunch but they can be very colourful, nutritious and really yummy! 

2. Wypasione kanapki.
Składniki:
- 3 małe kromki chleba lub 1 duża kromka
- pomidor,
- ogórek,
- rzodkiewka
- tofu
- burak
- kilka liści szpinaku )lub innego zielska)
- hummus lub inna pasta kanapkowa

Na początku rozgrzewam patelnię z odrobiną oleju i grilluję na niej kromki chleba i pokrojone w plasterki tofu. W międzyczasie przygotowuję warzywa: pomidora, rzodkiewkę, buraka i ogórka kroję w plasterki, w miarę cienkie by łatwiej było położyć je na kanapce.
Gdy chleb jest już dostatecznie podpieczony smaruję kromki hummusem i układam dodatki – jedna kanapka jest ze szpinakiem, tofu, pomidorem i rzodkiewką, druga ze szpinakiem ogórkiem, rzodkiewką i pomidorem, a trzecia z resztą składników, które mi zostały.
Kanapki są bardzo prostym sposobem na lunch, można stworzyć nieskończenie wiele wariacji, jedne mniej inne bardziej skomplikowane. Są idealne by dostarczyć sobie świeżych warzyw i zdrowych witamin!


 

III. VW – veggie wrap.
Ingredients:
- 1 piece of tortilla
- veggies - tomato, cucumber
- greens like spinach or arugula
- tofu
- hummus or any other paste

First spread hummus on the tortilla, then prepare veggies: chop them into slices or thin pieces. Then put everything on your tortilla – greens then tomato and cucumber and tofu. Roll it and heat up on a pan for couple minutes. Then cut on a half. Ready to eat!
Tortillas are a good alternative for sandwiches if you want to eat something different than veggies with bread. 

3. WW, czyli wrap warzywny.
Składniki:
- 1 placek tortilli
- warzywa, u mnie pomidor i ogórek,
- zielsko, np. szpinak, rukola lub zwykła sałata
- tofu
- hummus lub inna pasta kanapkowa do posmarowania

Na początku toritillę smaruję hummusem. Następnie kroję pomidora najpierw w plastry a później w paski, ogórka przekrawam w poprzek i też w paski, a tofu w plastry. Wszystkie składniki układam na środku tortilli, tak żeby łatwo można było ją zwinąć – najpierw szpinak, na to pokrojone warzywa i na końcu tofu. Tortillę zwijam w rulon i delikatnie podgrzewam na patelni, a później przekrawam na pół.
Wrapy są świetną alternatywą dla kanapek, więc jeśli macie ochotę na coś innego niż warzywa między dwoma kromkami chleba to serdecznie polecam zawinąć je w placek tortilli!


IV. All-in-a-bowl – a bowl of leftovers.
Ingredients:
In this recipe you can use whatever you want and whatever you have in your fridge – leftovers from the dinner you had the day before or something that you didn’t use like already cooked pasta, the rest of a sauce, veggie salad you didn’t eat.


I also like to add something fresh – leaves of spinach with chopped avocado and cucumber or pepper and a sauce made with lemon jus, oil, salt, pepper, and garlic powder.
This option is really nice when you don’t have a lot of time – you can add a new ingredient to your leftovers and then you have already a new meal! 

4. Miska rozmaitości, czyli lunch z resztek.
Składniki:
tutaj nie ma konkretnej listy składników, polecam otworzyć lodówkę i zobaczyć, co jest napoczęte albo co zostało z wczorajszego obiadu czy kolacji – u mnie był to makaron z ciecierzycą, sosem pomidorowym i warzywami, i ugotowane szparagi.

Do takiej miski z resztek dodaję coś świeżego, najczęściej jest to sałatka ze szpinaku, pokrojonego w kostkę ogórka i pomidora, awokado. Całość skrapiam sokiem z cytryny i polewam łyżką oleju wymieszanego z przyprawami – solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym i papryką słodką.
Ta opcja jest idealna jeśli nie mam za bardzo ochoty na tworzenie czegoś od początku – do resztek można dorzucić jakiś nowy składnik, przez co stają się nową wersją tego dania i dodają trochę świeżości. Resztkami może być też ugotowany makaron, którego nie wykorzystaliśmy, lub sos, który nam został po obiedzie czy kolacji z poprzedniego dnia.


If you are more of a sweet tooth, then you can also check out the other post – click here!

A jeśli wolelibyście lunch na słodko to zapraszam Was tutaj, gdzie znajdziecie cztery pomysły na słodki posiłek!

I am very curious which recipe you like the most! Let me know in the comment below. And if you are going to prepare one of them, take a picture when it’s ready! I would love to see your version of those lunch ideas.

Jestem bardzo ciekawa, który z przepisów wypróbujecie! Dajcie koniecznie znać w komentarzu. A jak już przygotujecie to zróbcie zdjęcie! Chętnie zobaczę Waszą wersję.

with love
Basia

2 comments

  1. Ooo bardzo lubie takie szybkie lunche (w wersji wegańskiej tym bardziej!), a takie sałatki z resztek czasem smakują lepiej niż można by się spodziewać 🥑 czekam na kolejne przepisy i może wspólne gotowanie niedługo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj tak! Wspólne gotowanie byłoby idealnym pomysłem na spędzenie czasu!
      Mam nadzieję, że przepisy będą inspiracją na lunch w tym tygodniu :D
      Buzi!

      Delete

© Primineers. Design by FCD.